Nauka to nie tylko teoria, ale przede wszystkim fascynująca praktyka
Przekonali się o tym nasi uczniowie, którzy kolejny już raz uczestniczyli w Interdyscyplinarnych wykładach dla szkół „NAUKA WOKÓŁ NAS” w Chorzowie. Wykłady prowadzone były przez zespoły wykwalifikowanych wykładowców, dydaktyków z Wydziału Nauk Ścisłych i Technicznych Uniwersytetu Śląskiego.
Dzięki tego rodzaju zajęciom uczniowie mieli możliwość uzupełnić i rozszerzyć szkolną podstawę programową oraz pozyskać wiedzę na temat aktualnych trendów badawczych i osiągnięć w naukach ścisłych i przyrodniczych.
Wzięliśmy udział w trzech wykładach, podczas których, ochotnicy mogli samodzielnie wykonać przygotowane eksperymenty, a następnie zademonstrować je widowni. Doświadczenia wykonywane były pod opieką i z pomocą wykładowców, z zachowaniem odpowiednich zasad bezpieczeństwa. Wszystkie eksperymenty były omawiane i tłumaczone w sposób przystępny i obrazowy do wieku uczestników.
Wykład pierwszy „ Kuchenne rewolucje z Inżynierią Materiałową „ przeniósł nas w świat kuchni molekularnej, gdzie dzięki zastosowaniu specjalnych technik kuchennych można stworzyć kulinarne arcydzieła, które zachwycą nie tylko podniebienie, ale i zmysły wzroku i dotyku. Uczniowie mogli samodzielnie przygotować napój typu „buble tea”, wykorzystując technikę sferyfikacji, która pozwala zamieniać płyny w żelowe kuleczki eksplodujące smakiem. Dodatkowo tworzono lody azotowe, żelkowy makaron, a nawet steki z dinozaura.
Drugi pokaz „Od Zera Absolutnego do Wnętrza Gwiazd” to wykład z eksperymentami z fizyki. Uczestnicy poznali różne rodzaje termometrów, stosowane skale temperatury, mogli przekonać się jakie właściwości ma ciekły azot lub jak zgasić wirujący ogień. Widowiskowe eksperymenty, pozwoliły na własne oczy zobaczyć niezwykłe zjawiska fizyczne.
Na końcu była „Czysta chemia”, podczas tego spotkania uczniowie poznali czym są surfaktanty. Badali wytrzymałość napięcia powierzchniowego wody oraz wpływ twardości wody na jakość prania ubrań.
Wyjazd możemy uznać za udany.